WAT IS DE
BOWEN TECHNIEK?
Een kennismaking met een bijzondere behandelmethode
In Australië, Nieuw Zeeland, Amerika, Engeland en nu ook in Nederland is de Bowen Techniek bekend en geaccepteerd. Steeds meer mensen (zeker ook sporters), vinden de weg naar een Bowenbehandelaar.
Maar wat is nu die Bowen Techniek?
De Bowen Techniek is in de jaren 60 ontwikkeld in Australië door Tom Bowen, hij merkte dat je door het maken van een korte rolbeweging over een spier allerlei processen in het lichaam aan de gang kon zetten.
Hoe ziet nu een dergelijke beweging eruit: de behandelaar maakt met zijn/haar duimen of vingers een korte rolbeweging op diverse plaatsen van het lichaam. Daarbij wordt de fascie, (bindweefselomhulsel) van de spier even in beweging gebracht, dit is een aanleiding voor de hersenen om die prikkel te verwerken en een adequate reactie te geven. Na enkele van die zachte rolbewegingen wordt een pauze van enkele minuten ingelast, om het lichaam de tijd te geven tot verwerking en herstel te komen.
Bij de Bowen Techniek laat men de reflex het werk doen, dit betekend dat de techniek niet sturend is, het lichaam "weet" immers zelf wel hoe het de prikkels moet verwerken. Dit is het zogeheten "zelfherstellend vermogen" van het lichaam. Dit geeft ook aan waarom de Bowen Techniek niet te combineren is met andere lichaamsgerichte technieken zoals acupunctuur, manuele therapie, massage of fysiotherapie omdat deze behandelvormen een prikkel van een heel andere aard geven.
Wel kunnen de Bowen Techniek en de andere technieken elkaar als zelfstandige behandelvormen aanvullen, alleen niet binnen dezelfde behandelsessie.
De Bowen Techniek gaat uit van het Holistische principe en ziet de mens als een geheel.
Naast de Bowen behandeling, deze duurt ca. 45 minuten met een tussenperiode van 5 tot 10 dagen is het belangrijk dat men veel water, ca. 1½ liter per dag gaat drinken om het lichaam te spoelen. Ook is het van belang om regelmatig te gaan bewegen.
Bij de behandeling van verder gezonde sporters wordt er vaak van de intervalperiode afgeweken en behandelen we bijv. om de dag.
Nu is het niet zo dat deze techniek zaligmakend is, als er binnen drie behandelingen geen veranderingen optreden dan werkt de techniek niet bij die persoon en wordt er doorverwezen naar een andere behandelvorm.
Vanaf 01-04-2023 valt de behandeling niet meer onder de vergoedingen van de zorgverzekeraars.
De reacties op deze subtiele aanraking zijn vaak snel en direct.
Theoretisch gezien maakt de Bowen Techniek gebruik van enkele reflectoire principes, zoals de musculo-fasciale en vicero-fasciale prikkels, bij de eerste groep wordt bindweefsel structuur, (fascie) om de spieren geprikkeld en bij de tweede groep worden de bindweefsels om de organen geprikkeld. Omdat de verschillende fascies niet ophouden aan het eind van een spier of van een orgaan maar onderling met elkaar verbonden zijn ontstaat er een steun en communicatie systeem waardoor een gegeven prikkel aan een fascie elders in het lichaam, reflectoir een reactie op kan roepen.